Da farmor var ung

Udstillingen Da farmor var ung viser en perlerække af hverdagsting fra perioden 1950-80

Udstillingen starter med kernefamliens og dansk designs guldalder i 1950erne, hvor vi går tilbage til dengang, der var orden i tingene, og kvinderne tog sig af børn og husarbejde. Den tid, hvor der var husmødre, som havde hjemmet som arbejdsplads, og hvor travlheden herskede.

Vi går også op i den tid, hvor kvinderne blev udearbejdende, og hvor maden skulle være let at tage fra ovnen eller komfuret og lige sætte ind på bordet. Sloganet var ”fra ild til bord”. I 1970erne og 80erne blev køkkenet et rum, hvor alle familiens medlemmer hjalp til og deltog efter evne.
I byerne rykkede husholdningsmaskiner og industriprodukterne ind. Man lavede ikke længere så meget fra bunden af som før, og ind kom hel- og halvfabrikata med budding-pulveret og tomatsuppepulveret.

En Nilfisk støvsuger blev standard-udstyr, mange fik køleskab i stedet for iskabet, så man slap for turen til ismejeriet efter is til nedkøling af madvarerne. Med køleskabet var det ikke længere nødvendigt at købe ind hver dag, varerne kunne holde sig, og det var en fordel for den udearbejdende husmor. I køkkenet var der stadig mange emaljeting, men nye ting af rustfrit stål var på vej.

I stuen var spisebord og stole måske et møbel fra FDB, som fra 1942 havde et nyt ’moderne’ møbelprogram, som Børge Mogensen stod for, og som blev indkøbt af mange af dem, som stiftede hjem i 1950erne og 1960erne.
Med 1950-60ernes industrisamfund kom de industrielle designere til at forme mange af de ting, som vi omgav os med. I boligen kunne dette blandt andet ses i tidens nye køkkener; nye og enkle armaturer, forbedret sanitet, nye plastbeholdere til madvarer, moderne formgivet skåle, kander og lignende. Dertil kom den efterhånden anseelige maskinpark, der efterhånden kom ind i køkkenet. I stuerne kom vi til at se designernes massefremstillede bestik i rustfrit stål, tallerkner og glas og de mange nye koge- og serveringssæt, gryder, ildfaste fade og lignende, der blev designet så de kunne sættes direkte ind på bordet og dermed gøre det lettere for husmoderen.