Et vin-eventyr

Spændende vin-arrangement med Glenholm Vingaard

Hvordan er det overhovedet lykkedes at dansk vinproduktion i dag er respekteret i international sammenhæng. Det har Glenholm Vingård i Vesthimmerland svaret på.

For en branche, som oprindeligt blev dømt ude for 25 år siden, har det handlet om stædighed, godt håndværk og høje kvalitetskrav. Alt dette beretter vinbonde Hans Jørgen Madsen om på en jubilæumsturné, der reelt også udspringer af den kreativitet og vedholdenhed, som har været kendetegnende for en branche, der er kommet for at blive – og blive større!

Livslang fascination af vinstokkens væsen
Det har altid været passionen, som har drevet værket for Hans Jørgen Madsen. Interessen blev grundlagt med ejerskabet af en vinstok fra barnsben af, og både vinstok og interesse levede, selvom begge dele kom lidt i baggrunden, mens han var optaget af en helt anden branche, hvor han også fik øjnene op for forretningsudvikling. Men vinen var der hele tiden, og den fulgte med Hans Jørgen Madsen og resten af familien til England, hvor han så hvordan man dyrkede vin under koldere himmelstrøg. Senere vendte de tilbage til Danmark, hvor den skønneste plet i Vesthimmerland nu lægger arealer til Vingården Glenholm. Her har vinmarkerne en betagende udsigt over Limfjorden og Livø, og fremfor alt med en undergrund bestående af kridt og flint, som enhver vinstok elsker at stikke rødderne dybt ned i.

Fællesnævneren
Det er nu 25 år siden Hans Jørgen Madsen grundlagde sit rigtige livsværk og dermed fandt den fællesnævner, som fik livet til at gå op i en højere enhed. Dengang var der ikke mange vingårde i Danmark, men til gengæld en stor flok entusiaster, som ikke kunne lade være med at prøve. Oprindeligt blev Glenholm Vingård drevet af parret Brita og Hans Jørgen, men da deres børn, Dorthe og Jesper, senere trådte ind i virksomheden, blev deres engagement afgørende for udviklingen frem til i dag.

I Danmark laves der i dag vin på druer og mange forskellige typer bær og frugter. Producenterne spænder lige fra det hobbybetonede til større erhvervsproducenter, som laver vin på internationalt niveau. Glenholm har været med hele vejen, så det bliver en autentisk beretning om et dansk vin-eventyr fra de første tøvende skridt og til en strømlinet produktion i dag. Og ikke mindst historien om hans egen passion med afsæt i familiens fællesnævner på Glenholm, der i dag er en moderne vingård med såvel efterspurgte kvalitetsprodukter og en enestående ramme for festlige begivenheder og livets mange gode stunder.

10 byer besøges på turnéen
Jubilæet fejres med en turné, som bringer Hans Jørgen Madsen og historien lidt ud i landet, så gæsterne ikke har helt så lang at køre. Fra Brønderslev i nord til Skanderborg i syd, er der valgt 10 forskellige lokaliteter, hvor arrangementerne, som foredraget er en del af, laves i samarbejde med de respektive værter i vidt forskellige og charmerende lokaler.

I Hobro finder arrangementet sted på GASmuseet, som har de vildeste og mest charmerende rammer man kan tænke til et sådant arrangement i det gamle gasværk på havnen. Det fascinerende museum formidler på en levende måde, hvordan og hvorfor energikilden gas, spiller en vigtig rolle i samfundsudviklingen før, nu og i fremtiden.  

Det handler også om at dele
For Hans Jørgen Madsen ”taler handlinger højere end ord”. Derfor har han gennem en årrække løbende iværksat initiativer på Glenholm, hvor man ved at dele begejstring og viden har skabt resultater, som oprindeligt synes uopnåelige. For udover handling, så har det at dele tingene med andre, også været en af årsagerne til udviklingen. Senest i 2015, hvor han besluttede, at de smukke rammer for vinproduktion skulle deles med andre, gennem ejerskab af Glenholm Vingård i form af anparter med tilknyttede ejerfordele. Indtil nu har omkring 300 fra både Danmark og andre lande benyttet sig af denne mulighed og der er opstået mange fine relationer som giver anpartshaverne oplevelsen af, at Glenholm virkelig er deres vingård.

Samtidigt var det en genial måde at skabe grundlag for en solid udvikling og vækst, hvor indskuddene kan investeres i nye og bedre produktionsmetoder både i mark og vineri. Som det seneste eksempel kan nævnes et helt unikt opbindings- og vindafskærmningssystem mellem vinstokkene, der har stået sin prøve og betyder bedre blomstring og udvikling af druerne. Denne del af Glenholms imponerende udvikling er naturligvis også med i det spændende foredrag.

Arrangementet på GASmuseet holdes torsdag den 22. marts og starter kl. 19.00 med velkomstdrink inden foredraget starter og efter foredraget serveres smagsprøver på Glenholms produkter sammen med lidt mundgodt. Det forventes at slutte kl. ca. 21.30. Billetpris kr. 148,- pr deltager.